StyzhucyaСтужиця - село в Великоберезнянському районі Закарпатської області, Україна.

Населення – 1 002

Історія

Під синіми Бескидами, в розлогій долині серед лісистих гір розкинулось село Стужиця, – село з цікавою історією та унікальними природними пам'ятками. Перші письмові згадки про село датуються 1599-м роком, хоча людські поселення були тут набагато раніше. Легенди стверджують, що село спочатку було розміщене у Чорному потоці і називалось Чорним, там же й була збудована дерев'яна церква.
Назва села походить від слова «студінь» – бо холодом віяло від гори Равка, а епідемія холери розкидала село по всій долині річки Світлої, з'єднавши назви Нова і Стара Стужиця.
Сьогодні у Стужиці існує 275 дворогосподарства, проживає близько тисячі мешканців, є адміністративний будинок сільської ради, 2 школи, сімейна амбулаторія, будинок культури, 2 церкви, декілька магазинів, природоохоронне науково-дослідне відділення Ужанського національного природного парку. Naystarishuy_dyb
У селі та його околицях знаходиться цілий ряд цікавих природних та історичних об'єктів: місце падіння метеориту в урочищі «Чорні млаки», джерела мінеральної води з лікувальними властивостями – Підзвонний, Папоротний, під Равкою. Гірські хребти над селом вкриті буково-яворовими пралісами, охорона яких започаткована в 1908 році, а в 2007 році вони були включені в список Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат».
Найбільшою атракцією села є «Дідо-дуб», якому понад 900 років. Стужицький велетень вражає своїми розмірами: окружність стовбура – 9.1 м, діаметр – 3,0 м, висота – 30 метрів, об'єм стовбура до 74 м . Вчені доводять, що дуб має добру позитивну енергетику, про його походження рохповідають різні легенди.
Михайлівська церква була збудована 100 років тому і вражає своїм багатим інтер'єром. У Стужиці живе і працює відомий   художник Динник Віктор Якович – заслужений майстер народної творчості України.

Цікавий факт

Найстаріший дуб України росте у селі Стужиці Великоберезнянського району Закарпатської області. Йому 1100-1200 років.

«Молочна ріка» (Фестиваль Великоберезнянського сиру) — щорічний фестиваль, що відбувається на території Hовостужицького відділення Ужанського національного парку в с. Стужиця Великоберезнянському районі Закарпатської області, де виставляють для огляду та проби розмаїття сиро-молочної продукції, виготовленої традиційними для Березнянщини способами.

<<Великоберезнянський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.