Село Лисичево - розташоване на лівому березі річки Лисичанки, яка в Кушниці впадає в річку Боржаву.

Населення – 3 187

Село знаходиться за 40 кілометрів від райцентру Іршави.

Перші згадки про село згадуютюся в документах XV століття.

Кузня-музей “Гамора”

Кузня, що діє, – унікальний пам’ятник ковальського ремесла, оригінальність якого в тому, що для приведення в дію важких ковальських молотів під час виготовлення залізних виробів сільськогосподарського призначення використовується сила падаючої води з річки Лисичанка.В 1760 року в селі діяв підприємство по виробництву паперу графа Телеки.
Млин перемелював ганчірки в спеціальну масу, з якою виготовляли папір. Вісім валів приводило в рух водяне колесо.У 1772 році виготовлено 164 пачки паперу різної якості. 1793-1811 року паперовою справою керував майстер Г.Ланг. На виробництві працювало вісім чоловік. За таким принципом працювали ковалі і раніше. Музею “Гамора” 300 років.

Кузня побудована на початку 19 сторіччя. На річці було споруджено веслування для накопичення води у водосховищі. По відвідному каналу вода прямувала на лопаті коліс кузні, які приводили в рух ковальські молоти вагою до 125 кг під їх ударами металічеськіє болванки перетворювалися на заготовки для лопат, мотик, деталей плугів і так далі.
Коли те чотири молота обслуговувало 16 майстрів, які уміли виконувати окрім нехитрих знарядь праці селян також деталі для металічеського фігурної огорожі, металічеськіх ліжок і інших виробів, що мали у той час великий попит не тільки в краю, але і далеко за його межами. При чехах тут виробляли близько ста вагонів продукції, зокрема 120 тисяч мотик. З 1971 року працює музей.

Кузня працювала практично без перерви майже до часів радянської колективізації. Зараз існує як музей.

Карта Лисичева:

<<Іршавський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.