Ільниця — село в Україні, Закарпатській області, Іршавському районі.

Населення – 8 902

Про село

Ilynutsa   Ільниця — мальовниче село Закарпаття, перша згадка про яке датується 1450 роком. Це одне з найбільших сіл України, про що свідчить: його населення — близько 8900 жителів; 37 вулиць; 3169 дворогосподарств, площа — близько 6140 га. Село розташоване в долині річки Синявка (притока Іршавки) у підніжжя гори Бужора, за 4 км від районного центра і залізничної станції Іршава на лінії Берегово — Кушниця.

   У XIX ст. Ільниця була одним з найбільших населених пунктів Верховинського повіту Березького комітату. На той час поселення мало власну печатку з гербом: у щиті, увінчаному короною, — зображення вівці.

   Село займає вигідне географічне положення. На території Ільниці чудовий клімат, при якому практично завжди висока урожайність, що дає великі перспективи та хороші умови для розвитку сільського господарства. Населення села власними силами займається рослинництвом та тваринництвом. Тобто майже кожне дворогосподарство має своє господарство. Особливо вирізняється фермерське господарство, яке спеціалізується на садівництві різних культур (бобових, зернових, злакових тощо), овочів та фруктів, а також вирощування сільської худоби. Одним словом, Ільниця має високий аграрний потенціал. Даний населений пункт можна назвати агропромисловим. Тобто, тут домінує не тільки аграрна діяльність, а й важка та легка промисловості. У селі є різні підприємства, які займаються різними видами діяльності, а саме: ТзОВ «Нова — Текст» спеціалізується на пошитті кожаного верхнього одягу ; ВАТ «Ільницький завод МЗУ» виготовляє зварювальне устаткування ; ТзОВ «Клен» — обробка дерева та виготовлення меблів ; ТзОВ «Лігніт» — видобуток бурого вугілля та бентонітових глин; Закарпатський завод мастильного обладнання виготовляє мастильне обладнання.

   Ці великі суб'єкти господарювання мають велике значення для економічного та соціального розвитку і процвітання села взагалі. У цих підприємствах на виробництві працює значна частина населення села і не тільки, що покращує соціально — матеріальне становище людей. Від реалізованої продукції цих суб'єктів господарювання та від сплачених податків до місцевого бюджету надходять кошти, за рахунок яких проводяться роботи по покращенню благоустрою села та розвитку соціальної сфери. Варто також зазначити, що в с. Ільниця проживати близько 300 підприємців, функціонують 40 торговельних одиниць (магазини + торгові точки) та 12 закладів громадського типу (бари, кафе, їдальні тощо). Все вищезазначене говорить про те, що село Ільниця — населений пункт, у якому прогресує та розвивається підприємницька діяльність, що у свою чергу відображається на інфраструктурі села (будуються нові заклади та проводиться реконструкція старих). Сільська влада активно та позитивно впливає на створення взаємних та перспективних відносин і співпраці між державою та бізнесом в межах території населеного пункту.

   Центральним органом місцевого самоврядування села є Ільницька сільська рада, у діяльність якої входить забезпечення соціального захисту населення села та покращення благоустрою населеного пункту, представлення інтересів держави, приймання різних рішень у межах компетенції, контроль за діяльністю суб'єктів господарювання, які знаходяться на території села, ств