Замок Канків Виноградів

Замок Канків – розташований на східній околиці закарпатського міста Виноградів, біля підніжжя Чорної Гори. Замок Канків вперше згадується ще в далекому 903 році, в угорській хроніці. Але згадувався у той час він лише як укріплення. Сам замок був побудований в ХІ столітті у зв’язку з приєднанням частини Закарпаття до складу угорського королівства. Тут був збудований замок місцевого феодала і розташувався підрозділ воїнів, які супроводжували по річці Тисі вантажі з сіллю. Замок мав прямокутну форму, а його вежі були квадратні.
На початку XIV століття його власник опинився в феодальній коаліції, що виступила проти Карла Роберта. Внаслідок штурму королівськими військами замок значно постраждав. Угорський король наказав відновити його, після чого подарував королеві Марії.
З 1399 року замок Канків перебуває у володінні барона Перені, який передає його монахам-францисканцям, що перетворили його на монастир. На місці дерев'яного укріплення зводять кам'яну фортецю. Барон передає замок монахам-францисканцям, що перетворили його на монастир. Ченці переносять сюди прах героя битви з турками під Белградом1456 року Яноша Капистрана, ченця-францисканця, який разом зі своїми хрестоносцями допоміг угорському полководцеві Яношу Гуняді в критичний момент битви.
В період Реформації нащадок Перені став протестантом і вигнав католицьких священослужителів зі своїх володінь. В 1556 році він захопив францисканський монастир. Ченців, що чинили опір, феодал наказав вбити, а тіла жертв було кинуто до замкового колодязю. Проти Перені був посланий загін імператорських військ під командуванням Телекеші, який штурмом узяв і зруйнував замок у 1557 році. Ця подія знайшла своє місце в усній народній творчості, породивши багато легенд і переказів.
Замок Канків ВиноградівЗамок Канків Виноградів
У 1558 році палац був зруйнований внаслідок міжусобиць між феодалами. Палац - монастир люди прозвали «Канків», бо так називався верхній шерстяний одяг, який носили монахи.
У наші дні, замок Канків знаходиться в руїнах, велика частина його споруд зруйнована, хоча загальний оборонний периметр і контури внутрішніх замкових будівель ще досить чітко простежуються по фрагментах збережених кам'яних стін. Замкові споруди місцями зруйновані і розібрані аж до рівня замкового двору, проте деякі частини комплексу все ще піднімаються на значну висоту. Найкраще збереглися значні фрагменти укріплень північно-східної замкової стіни - тут можна побачити руїни двох веж з збереженими бійницями, частина яких в ході однієї з перебудов растесали у вікна. Замкова каплиця, що знаходиться на південь від замку, дійшла до наших днів у перебудованому вигляді. Як і замок, вона знаходиться в руїнах, але її стіни збереглися на початкову висоту. Каплиця стоїть без покрівлі, внутрішній декор знищений.