Ганьковиця (угор. Kisanna) — село у Свалявському районі Закарпатської області. Лежить по обидва береги річки Латориці, за 14 км від районного центру, за 5 км від залізничної станції Вовчий.

Населення - 559

Історія

Згадка про село є в документах за 1648 рік.

Легенда села Ганьковиця

Ганьковиця є одним з най старіших сіл в свалявському районі. По легенді воно було засновано тоді коли в місті Мукаччево будували замок «Паланок». Як відомо цей замок будували не тільки жителі навколишніх сіл, а й полонені з інших земель і княжеств «Великої Русі». Одним з таких полонених був ватажок місцевої шайки розбійників. Одного разу розробивши план втечі він почав збирати своїх людей. Їх планом було підняти повстання і поки охорона придушуватиме повстання вони матимуть можливість втекти. Через деякий час все так и сталося їм вдалося втекти. Вони викрали сім пар коней і вночі тікали вверх по руслу річки Латориця на землі невідомі і дикі як їх душі. Під час втечі охоронець поранив жінку ватажка. Цілу ніч і день вони пробиралися по дрімучім лісам карпат. Під вечір другого дня переконавшись що їх не переслідують вони зупинилися щоб допомогти знесиленій жінці. Ранком коли всі прокинулись вони побачили чудовий краєвид, повну річку риби, повні ліси диких тварин їм тут дуже сподобалося і вони вирішили тут осісти. Осіли вони на невеличкому горбу над річкою. Жили всі разом у невеликій землянці під тисячолітнім дубом. Їли вони з великої доски в якій було видовбано шість мисок.(Ця доска зберігається в музеї). Вони і далі займалися розбійнетством, а також різблярством. По легенді вони вирізали велику деревяну козу в якій і ховали все своє багатство. Чутка про цю шайку поширилася по всіх околицях карпат, але чутка поширилась і про те що у ватажка є донька дуже красива і мужня і за неї він дасть у придане все золото шайки. Ці бандити були невловимі за їх голову було призначено велику винагороду. Одного разу в краї зявилася ще одна більш чисельна і жорстокіша банда з Галичини. Вони рухались вниз по р. Латориця. Одного дня ватажок вирішив показати всі володіння своїй донці Ганьці. І в урочищі Котилнишний вони наткнулися на цю банду з Галичини. Розпочався бій ганьку взяли в полон а її батька вбили, але за його мужність Галичани поховали його як героя. Тогож дня вони напали на такир і вбили всіх дітей, і жінок пощедили лише Ганьку бо вона сподобалась сину ватажка Івану. Три дні вони шукали скарби Ганьки і не знайшли. На третій день приказали спалити і знищити все, а велику деревяну козу скинути зі скелі. П'ятнадцять чоловік ледве скинули цю козу, коли вона впила і розбилася об скелі то з неї посипалися золоті монети, весь берег був у золоті і говорять що в ясну ніч можна і тепер знайти золоті монети. Згодом Іван і Ганна одружилися і за її вірність, і мужність місцину а потім і село назвали Ганьковиця. Коза зберігається в музеї десь в Угорщині….

Ганьковиця дуже цікаве село з багатьма легендами, казками і розповідями про мужніх і смілих ганківчан. Ганьковиця знаходиться у дуже мальовничій місцевості. Навколо села високі гори, а у долині річка Латориця. Тут є багато цікавих міст для туризму: Чудові галявини біля річки, прекрасні поля в горах де протікають чисті струмки, місця де є багато диких тварин. А головне це люди які тут живуть. Хоть тут немає знаменитих художників, поетів, але тут є цілі династії різблярів, лісорубів. Адже робити з деревом теж треба вміти. Навіть в наш час кожен другий хлопець у селі вміє користуватися різцями для дерева, кожна дівчина у селі вміє вишивати, це теж талант.

<<Свалявський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Коментарі   

0
януська
:eek: :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8) 8) :-x :-x :-x =О =О =О (^o^) (^o^) (^o^) ;-) ;-) ;-) :-) :-) :-)
04 квітня 2012