ChopЧоп — місто в Закарпатській області.

Населення – 8 765

Українською Чоп, російською Чоп, угорською Csap, німецькою Tschop.

Чоп – прикордонне місто, відоме своїм міжнародним терміналом “Термінал Карпати”, що дозволяє автомобільним та пішохідним сполучення перетинати кордон з Угорщиною, а також велика вузлова залізнична станція “Чоп”

Статус міста Чоп отримаву 1957 році

Розташування

Місто Чоп розташоване у західній частині Закарпатської області у рівнинній місцевості, у межиріччі Тиси і Латориці. Відстань до обласного центру – м. Ужгорода – 24 кілометри. Географічні координати – 48° 26' північної широти, 22° 12' західної довготи. Чоп – найзахідніше місто України, знаходиться на стику кордонів Словаччини, Угорщини і України. Площа міста складає 6,19 кілометрів квадратних.

Природні умови міста зумовлені його розташуванням у верхів’ї Середньодунайської низовини на південний захід від масиву Карпатських гір. Висота над рівнем моря коливається в межах 102-107 метрів. Переважають вітри західних та південних напрямків, кількість опадів – 700-750 мм на рік. Середні температури січня від -4, -3°С. Середні температури липня від +20°С. Ґрунти бурі широколистяних лісів та наплавні. Корисні копалини в адміністративних межах представлені будівельними глинами, піском, каоліном, андезітом. Чоп має дві річки – Тису і Латорицю.

Історія

895 p. – віднайдення батьківщини – територію захоплює угорський народ.

Перші письмові згадки про Чоп відносяться до 1281 року. Назва міста - українська і пов'язана з митними зборами від торгівлі. "Чопове" - мито за товар. Загалом "чоп" - затичка (латинь "vectigal doliare" - чопове, чоповий збір, "чоп" - epistomium, "чопок" - gurguliu). Побутують й інші версії, зокрема, назва пов’язується з прізвищем феодального володаря села – поміщика Чапі (Chapy, Csapy). Середина XVI століття – вимирає сім'я Чапі. З 1605-го року володарем був Іштван Бочкаі Bocskay Istv?n, а у 1675 році Чоп дарують феодалам Вечеї у „вічне володіння”.

У відповідь на посилення експлуатації і панування Габсбургів на Підкарпатті ще з більшою силою спалахували антифеодальні виступи та національно-визвольна боротьба. В цій боротьбі брали участь і жителі села Чопа. Зокрема, вони були активними учасниками Токайського повстання 1697 року та визвольної війни 1703-1711 років.

З кінця XVIII століття відома найдавніша печатка Чопа з тогочасним гербом поселення: у полі печатки - селянин у човні, що пливе річкою.

Більш швидкий розвиток почався після австро-угорської буржуазної революції 1848-1849 років та скасування кріпацтва, з початком розвитку капіталістичних відносин. З 1870 року почалося будівництво залізниці, яка проходила і через Чоп. В останні три десятиріччя XIX століття стали до ладу залізничні лінії, які зв'язували Підкарпаття з Галичиною і центральною Угорщиною і, зокрема, Чоп з Ужгородом та Береговим. З побудовою в 1872 році залізничної станції Чоп став важливим транспортним вузлом. В окремих тогочасних джерелах поселення згадується як містечко Капушанського повіту (округу) Ужанського комітату.

З перемогою в Угорщині в березні 1919 року пролетарської революції в Чопі створюються місцеві органи Радянської влади, а також і жупний директоріум Ужанського комітату.

10 квітня 1919 року відбулися вибори до місцевої і жупної Рад робітників, солдатів і селян. Ще в березні чеські війська зробили спробу напасти на Чоп, але були відбиті. Для запобігання новим нападам окупантів на Закарпаття сюди були надіслані частини 5-ї Угорської Червоної дивізії та почалося формування частин 65-ї Русинської Червоної бригади. Новий напад чеських військ на Чоп почався 22 квітня 1919 року, а зі сходу ще з 16 квітня наступали війська Румунії. На підступах до Чопа зав’язалися уперті бої. В боях полягло багато червоноармійців.

4 червня 1920 року – тріанонський мир – Чоп приєднують до Чехословаччини. Між 1920-1938 роками – Чоп у межах Чехословаччини належить до словаків.

10 листопада 1938 року Чоп вступає угорська королівська армія. У 1938-1944 роках – Чоп знову частина Угорщини.

28 жовтня – 23 листопада 1944 року – облога Чопа. 28 жовтня 1944 року радянські війська підійшли до Чопа. Окремі райони Чопа кілька разів переходили з рук у руки. Остаточно Чоп було визволено лише 23 листопада 1944 року.

29 червня 1945 року – радянсько-чехословацький договір – Чоп приєднують до Української РСР (Закарпатська область). Між 1945-1991 роками – Чоп у межах Радянського Союзу належить до УРСР.

1957 рік – Чоп віднесено до розряду міст. Станція Чоп стала однією з найпотужніших у колишньому СРСР і в окремі роки переробляла до 60 млн. тон вантажів на рік.

1991 рік – частина незалежної України. Статус міста обласного підпорядкування Чоп отримав у травні 2003 році.

Господарство

Chop_2 На території міста станом на 2000 рік зареєстровано 140 юридичних осіб і понад 200 фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності: більшість великих підприємств пов’язана з транспортно-експедиційним обслуговуванням вантажів, які надходять залізничним та автомобільним транспортом. За обсягом виконуваних робіт можна виділити станцію Чоп, СП „Термінал-Карпати”, СП „Автопорт-Чоп”, ЗАТ „Чопзовніштранс”. Нарощує випуск продукції СП „Фабрика жіночого одягу Ле-Го Україна”.

Карта Чопа:

<<Ужгородський район
<<Населені пункти Закарпаття

 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.