Селище міського типу Чинадієво розташовано у долині річки Латориці на автостраді і залізниці Мукачево - Львів у 7 км від районного центра Мукачева.

Населення – 6 823

Історія

Чинадієво відоме з 1214 р. як давнє русинське поселення. По переказах, назва відбулося від того, що на цьому місці пани "чинили", учиняли "дії", тобто суд, розправу.

До 1944 р. Чинадійово називалося Сент-Мікловш.

Сувора Чинадіївська фортеця з двома кутовими вежами, зі стінами метрової товщини, зведена в XIV столітті бароном Перені (збереглася до нашого часу) та в кількох кілометрах від неї є ще замок Берегвар (365 вікон, 52 кімнати, 12 входів). Ервін-Фрідріх Шенборн - представник п'ятого покоління Шенборнів будує в 1889 році замок Берегвар, який декілька разів потім перебудовувався. Останній з династії Шенборнів - граф Георг-Ервін фон Шенборн-Бухгейм в 1944 році залишив замок Берегвар і повернувся в Австрію. З 1945 року прилаторичні ліси перейшли у власність держави, а землі передано малоземельним та безземельним селянам, які потім перейшли колгоспам. На базі мисливського замку відкрито санаторій "Карпати". Так закінчилась династія Шенборнів на Закарпатті.

На територіїї Чинадіївської селищної ради є підприємства лісової та деревообробної галузі, відомі з початку 20 століття. Як свідчать надписи на старій котельні СП «Фактор-Просперіта», ще 1902 року закладено перші цехи сірникового виробництва, потім у післявоєнні роки розпочалося виробництво протезів для інвалідів війни та колодки і каблуки для взуттєвої промисловості.

З 1992 року на базі відкритого акціонерного товариства «Чинадіївська колодково-каблучна фабрика» розпочало діяльність спільне українсько-словацьке підприємство «Фактор-Просперіта», яке внесло новий подих у життя фабрики. Освоївши кредитку лінію Європейського банку реконструкції та розвитку по лісопильному виробництву, підприємство розпочало глибоку переробку деревини і паралельно виробництво дитячих дерев'яних іграшок, які є єдиними в Україні і мають попит як на власних ринках, так і на ринках Чехії та Африки. На підприємстві працює майже 200 чоловік. Середньорічний обсяг промислової продукції становить 2 млн. грн.

Чинадіївський дитячий будинок відкрито у липні 1980 року і розраховано на 150 дітей дошкільного віку. 1998 року відкрито початкові класи, оскільки вік перебування дітей збільшився. Станом на сьогодні всього дітей 152, з них дошкільного віку — 57, шкільного — 95. У дитячому будинку працює 110 чоловік.

Карта Чинадієва:

<<Мукачівський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.