1_ChymalevoЧумальово — село в Україні, Закарпатській області, Тячівському районі.

Населення – понад 3 000 жителів

Історія

За легендою, назва села походить від прізвища його першого жителя Чумаля: він на початку XIV ст. втік від феодала з Углі та поселився тут, на правому березі річки Теребля. Як пише угорський історик В.Белої, правобережна частина тієї місцевості, де Теребля збігає з гір і виходить на широку долину, була заселена близько 1350 року. За даними історичних актових документів, у 1406 році в поселенні Чумальово (угорською мовою звучало як Чомальфолво) нараховувалося вже 12 дворогосподарств.

Перші поселення чумалівців з’явилися в урочищі Забереж, тобто у західній частині нинішньої території села, на підвищенні. Уздовж урочища, краєм рельєфного кордону, утвореного самою природою, у давнину проходив берег річки Теребля. Про це сьогодні свідчать будова грунту та характер місцевості. В пізніші часи річка перемістилася на схід і нині протікає посередині між селами Чумальово та Кричево.

З нагоди 50-річчя Радянської влади в селі споруджений обелиск Слави односельчанам-добровольцям, які загинули під час Великої Вітчизняної віїни.

2_Chymalevo_monastur

Духовне життя села

Щодо духовного життя села, то у церковній статистиці за 1893 рік про село Чумальово говорилося наступне: « Чумальово – це стародавня сільська і церковна громада. Церковна парафія цього села входить до складу Тереблянського церковного повіту. У парафії є кам’яна церква Покрова Пресвятої Богородиці, що була освячена у 1878 році».

У 1925 році у селі було створено окрему православну громаду, священиком якої був Василь Країло. А з 1929-го розпочинає свою духовну діяльність чернеча обитель – Свято-Вознесенський монастир; першою ігуменією була Марія Рибар з Дубового. Інших релігійний конфесій, крім православної, тут немає.

 

Відомі люди з Чумалева

  • Антоній (Паканич), архієпи́скоп Бори́спільський
  • Ковач Антон Михайлович, Живописець
  • Ковач Іван Іванович, Мер міста Тячів
  • Чумаль, перший житель
  • Розман Мішель Іванович, відомий підприємець в Бельгії

Коментарі   

0
Андрій лях
:eek: Наше село!!!!
09 вересня 2013