SyskovoСусково (угор. Bányfalu) — село у Свалявському районі Закарпатської області.

Населення – 1 468

Розташоване на лівому березі річки Латориці, за 7 км від районного центру, за 1 км від залізничної станції Пасіка. Географічні дані – на території ради протікає р. Латориця (8 км). Село розташоване у північно – західній частині від району. Межує із Голубинською сільською радою та Свалявською міською радою , а також з Мукачівським районом. Перша згадка про село є в писемних джерелах XVI століття. На території села знайдено скарб бронзових предметів вагою 4,79 кг (кінець ІІ тисячоліття до н.е.).

Історія

За відомостями, одержаними з письмових церковних джерел, та розповідями старожилів села Село Сусково існує біля 370 років. Воно розташоване на правому березі річки Латориці. До 1893 року на території сучасного села були два населені пункти: Сусково та Йовбаковиця. Назва цих сіл походить від прізвищ його перших жителів : Сускова, який поселився в нижній течії потічка Клинівка, та Йовбака, що жив у верхній течії. Більш зручною для людей була нижня частина, тобто село Сусково, яке з часом збільшувалося. Йовбаковиця ж поступово втратила своє значення як населений пункт. Село Пасіка розташоване на горбистій місцевості лівого берега річки Латориці за 7 км від міста Сваляви. Точних даних про назву і час виникнення немає. Однак дослідження показують, що на всій його території росли буйні ліси. Поселення виникло в лісах, в яких було багато диких бджіл, і люди збирали мед. З часом ліси вирубувалися, про що свідчать назви полів і частин місцевості: «Велика Рубань», «Мала Рубань», «Мочар», «Коноплиці», «Лаз». Люди оселилися тут давно. Основним їх заняттям було землеробство, скотарство, бджільництво, рубка лісу. У ХУІ столітті у селі була збудована кам’яна церква, яка існує і до сьогодні. У 1901 році фірма «Мундус», яка належала капіталістам Глюку і Штерну, збудувала на території села (нині тут розташована школа) деревообробний завод. Тут розпилювали деревину, яку вирубували в навколишніх лісах і доставляли сюди вузькоколійкою.

У Сускові народився письменник-просвітитель Іван Сільвай.

<<Свалявський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.