Боб-гуляш

 

Боб-гуляш (угор. Babgulyas) — традиційна перша страва угорської кухні з м'яса, копченостей, квасолі, картоплі, солодкого перцю, паприки та спецій.

Інгредієнти

З розрахунку на 10-15 літрів:

М'ясо

  • М'ясо голяшки свинячої 1-1,5 кг (нижня частина задньої свинячої ноги);
  • Яловичина 0,5 кг;
  • Свинина 0,5 кг;
  • Копченості будь-які 0,5 кг;
  • Свинячий жир — смалець 150—200 гр.

Загалом м'яса — 2-3,5 кг на 10-15 літрів.

Овочі

  • Квасоля (попередньо замочити на ніч 2 склянки)
  • Картопля 0,5 кг 5-7 шт.
  • Помідори 0,5 кг або томат-паста 100—150 г
  • Морквина 4-5 шт.
  • Лавровий лист 4-5 шт.
  • Червоний солодкий перець 2-3 шт.
  • Червоний солодкий мелений перець 3-4 столових ложки.
  • Корінь петрушки 4-5 корінців.
  • Корінь селери — 1 невеликий корінець (стількі ж як петрушки).
  • Часник 1-2 головки (в залежності від розміру)
  • Цибуля 0,5 кг або 4-5 цибулин.

Інше

  • Склянка борошна, яйце.
  • Кмин — 10 г
  • Сіль — за смаком

Як готувати

Весь процес приготування займає 1-2 години.Боб-гуляш

1. Попередньо в 5-7 літровій каструлі відварити 30-40хв до напівготовності голяшку з лавровим листом і однієї цибулиною, можна не солити. Зрізати м'ясо з кістки і дрібно нарізати як на гуляш. Покласти назад в бульйон. Цибулю і лавровий лист викинути. Додати квасолю і нарізане як на гуляш інше м'ясо.

2. Нарізати овочі — цибулю середньо нарізати, картоплю, моркву, селеру, помідори, перець, петрушку кубиками, ромбами, прямокутниками, тетраедрами, — як настрій і фантазія дозволяє.

3. В 10-15 літровому казані або каструлі розтопити жир-смалець, додати нарізану цибулю, обсмажити її до золотистого кольору, потім додати червоний солодкий мелений перець, швидко перемішувати 1 хв, потім додати трохи бульйону — 1-2 ополоники.

4. Додати помідори або томат-пасту, червоний (зелений, жовтий) солодкий перець, посмажити 3-5 хв.

5. Додати весь бульйон з м'ясом, додати квасолю й інше нарізане м'ясо, копченості, долити води, довести до кипіння, посолити, варити 30-40 хв.

6. Додати петрушку, моркву, селеру, і через 20 хв додати картоплю.

7. Окремо приготувати тісто: склянку борошна і яйце розмішати з водою, як для галушки. Потім рідке тісто (з густотою як у сметани) брати столовою ложкою і по-немногу порційно чайною ложкою, або на кінчику ножа кидати в киплячий гуляш. Вони там швидко твердіють, форма і розмір особливого значення не мають, але бажано не більше ніж поміщається в чайній ложці.

8. Дрібно нарізати часник і додати в боб-гуляш. Коли готова картопля (приблизно через 15-20 хв як її закинули) боб-гуляш готовий.

Як їсти?

Їдять, додаючи нарізаний або сухий (не мелений) гострий червоний перець.

Боб-гуляш

P.S. Це лише один з рецептів боб-гуляша. Насправді їх багато. Тому що більшість закарпатців, хто береться його готувати вносить свої новинки та “ізюминки” в приготуванні цієї страви.

Закарпатська кухня На головну