Голубине— село у Свалявському районі Закарпатської області.

Населення – 2 781

Розташоване в долині річки Пині, за 4 км від районного центру. Географічні дані – на території ради протікає р. Пиня ( 2 км) . Село розташоване у північно – західній частині району. Межує із Сусківською, Солочинською сільськими радами та Свалявською міською радою.

Історія

У старих архівних документах Голубине згадується вже в 1430 році. На території села люди жили в ранній залізний вік. Про це свідчать археологічні знахідки в Цоклановиці, в урочищі Чищаник. Про походження назви села є дві версії. Перша: від голубів, яких колись багато водилося в лозняку біля річки Пині і яких певну кількість село повинно було здавати власнику Мукачівського замку як оброк. Друга версія: коли ворог з-за Карпат проривався на територію Угорської держави, прикордонна варта в Карпатах вогнищами, що запалювались на горах, повідомляла правителям Мукачівського замку про небезпеку. На сигнал вогнища з Голубиного випускали з донесенням поштового голуба, який приносив у Мукачівський замок звістку про небезпеку.

Легенда

За свідченнями старожилів, назву селу дала легенда.

На горі Ясині, що знаходиться в північно-східній частині села, жив піп. Був у нього син. За неслухняність батько розгнівався на нього і прогнав. Син поселився в долині. З часом люди побачили, що там і земля краща, і тепліше, і почали заселяти цю долину. В долині місцями росли суцільні зарослі, в яких гніздилися голуби. Вони і дали назву селу Голубине. Підтвердженням цієї легенди є той факт, що у селі багато сімей з прізвищем Попович, тобто син попа.

В селі здавна розвинено кошикоплетіння. Поблизу села є кілька джерел мінеральної води.

В селі Голубине народився Жаткович Григорій (1886-1967) - перший губернатор Підкарпатської Русі.

<<Свалявський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.