Дусино (до 1946 року — Зайгов , угор. Zajgó) — село в Україні, у Свалявському районі Закарпатської області.

Населення – 1 672

Дусино розташоване на схилах гір Карпат за 11 км від міста Сваляви. Воно розкидано по обидва боки гірської річки Дусинка, між горами Блиска та Кучера з півночі та Великого діла з півдня. Розташоване за 15 км від районного центру.

Історія

Вперше село згадується в документах XV століття. Назва села походить від слова « душити », « дусити », яке виникло у зв’язку з тим, що з усіх боків село стискали гори, немов душили його. За переказами, село Дусино вимокло у 15 столітті. Першими жителями села були розбійники Мелеші та Метеньки, які поселилися в урочищі Чоконьовиця.

Територію села з давніх часів називали « долиною смерті » . Таку назву місцевість отримала тому, що земля на цій території була неродючою і люди гинули від нестатків і хвороб.

Під час окупації Закарпаття від фашистською Угорщиною село називалося « Зейгов ».

За архівними джерелами село Пла́в'я засновано у ХУІ столітті. Назва його походить від прізвища Плав’яньош – опришка , якого було вбито під лісом. Те місце назвали також подібно Подплаї.

Спочатку у селі було 6 хат, які височіли на берегах річки Плав’янки, в урочищах Чокновиця, Поляна та Подплаї. В ХУІІ в селі збудували без жодного залізного цвяха дерев’яну церкву.

Розгорталось село повільно. Навіть у 1933 році в ньому налічувалося тільки 67 хат.

За народними переказами село Лопушанка засноване близько 400 років тому. Засновником його нібито був ватажок [Брюстерів]. Спочатку село було розташоване там, де сьогодні знаходиться будинок лісника – у Літовищах. Сучасне село побудоване нижче колишнього Брустерова. Вважають , що назване воно тому, що на цьому місці колись росло дуже багато лопухів.

Село Росош виникло приблизно в кінці ХУІ століття. Це був період піднесення народного руху, коли народні месники змушені були переховуватися в лісах. За народними переказами, першим жителем села був народний месник Росошка, який поселився під Керечанським перевалом. Звідси і назва – Росош.

В архівних документах згадується, що в 1849 році в селі Росош був уже свій священник. Після 1733 року село згадується як філіал села Дусино. В селі налічувалося 471 греко-католиків. У 1937 році с. Росош належало до Березької Жупи і належало графу Шербону. В період окупації воно називалось « Копар », що по-угорськи означає « пустир ».

<<Свалявський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.