IMG_4379Що можна розказати про Закарпаття? Як можна охарактеризувати всі 13 районів нашого мальовничого краю? Кожен район Закарпаття по своєму цікавий та мальовничий.

Ужгород - це насамперед столиця Закарпаття! Відомий найдовшою в Єпропі липовою алеєю, а також цвітінням сакур в квітні - на початку травня, який приваблює туристів з усіх усюд. А це варто побачити, повірте! Ужгород знаходиться поряд зі Словаччиною та Угорщиною, тому зовсім не дивно зустріти тут угорців чи словаків прогулюючись по місту. Ужгородщина - це прикордонний Чоп та Велика Добронь, що відома своєю Добронською паприкою. Ужгородщина - це відразу 3 замки (Ужгородський, Невицький та Середнянський). Ужгородщина - це неймовірні краєвиди, коли їдеш по трасі Київ-Чоп зі сторони Мукачева. Ужгород - це відкриття винного сезону (фестиваль молодого вина).

Берегівщина - це насамперед край виноградників та термальних вод. Виноградники - цеKosyno_baseyn4 сонце, виноград, вино. Термальні води - це відкриті та закриті термальні басейни, які працюють цілий у рік у м. Берегово та с. Косино. Берегівщина - район, більшість жителів якого є угорцями, і в дуже багатьох кафе чи ресторанах Вам запропонують спробувати страви пікантної угорської кухні (бограч, боб-гуляш, лоці-печеня, інші). Хоча такі  страви можна спробувати й в інших районах Закарпаття. Берегівщина - має кілька пропускних пунктів з Угорщиною, яка належить до ЄС.

Mukachivsky_zamok Мукачево - місто над Латорицею! Мукачево - місто, історія якого розпочинається ще з виникнення великого й могутнього мукачівського замку "Паланок", який красується на горі, на окраїні міста. Мукачево - це шикарні палаци Шенборна та Сент-Міклош. Мукачівщина - це два бальнеологічні курорти-санаторії. Також Мукачівщина - винний регіон, в якому проходить наймайстабніший фестиваль вина в Україні. На Мукачівщині є села, в яких проживають етнічні німецькі родини. Мукачево - місто з красивою центральною площею.

Виноградівщина - район, лише назва якого говорить сама про себе.Korolevo Найтепліший район Закарпаття. Тут (а також на Берегівщині) - перші в Україні черешні, полуниця, суниця (НЕ теплична). Перші ранні овочі, які Ви в інших областях купуєте і вживаєте, скоріш за все, також з Виноградівщини чи Іршавщини. Саме на Виноградівщині, історики та археологи "знайшли" перше поселення в Україні. Село Велика Копаня у Виноградівському районі - названо столицею близнюків. Виноградівський район має кордони відразу з двома країнами Євросоюзу - Угорщиною та Румунією. Географічно район ділить могутня та мальовнича річка Тиса. У смт. Королево - вважають живуть багаті роми, які вдягаються у пишне та заможнє вбрання. Є на Виноградівщині й санаторно-курортний комплекс "Теплиця".

kvitka_polonynyosnovnaСвалявщина - санаторний край. Села Поляна та Солочин - відомі своїми санаторіями, а також готельно-оздоровчими комплексами. Свалявщина - це край цілющих мінеральних вод, сюди приїзжають лікуватися та відпочивати люди не лише з України, а й з інших країн Європи. Лужанська, Свалявська, Плосківська, Поляна Купель чи Квасова - думаю неодноразово була на Вашому столі і у Вашому раціоні. Свалявщина - це район полонин та гір.

Міжгірщина (Міжгірський) - назва цього району, теж говорить сама про себе. Район розташований міжShupit_3 горами, а особливо його районний центр - Міжгір'я. Коли заїжджаєш сюди зі сторони Хусту, то відразу стає зрозуміло чому селище назване саме так. Тут настільки затишно й красиво, що відомий український співак Степан Гіга написав пісню про цей район, яка й називається "Міжгір'я", в куплетах якого й описується сам район. Міжгірщина - це не тільки гірський, а й туристичний край. Озеро "Синевир" та водоспад "Шипіт"  чи не найбільші візитівки району. Ці місцевості, щороку відвідують десятки, а може й сотні тисяч туристів. Колочава - селище музеїв, де Ви ще колись таке бачили або чули, щоб в одному гірському селищі, з населенням 6-7 тисяч було майже десяток різних музеїв. Міжгірщина - це санаторно-курортний комплекс "Верховина". Міжгірщина - це рай для любителів гірськолижнього спорту. У районі діє 4 гірськолижні курорти, які щозими збирають безліч гостей. Ну і звісно, Міжгірщина - це неймовірна природа та краєвиди. Саме т